Jak nás děti mohou inspirovat?

„Dospělí si potrpí na číslice. Když jim vypravujete o novém příteli, nikdy se vás nezeptají na věci podstatné. Nikdy vám neřeknou: „Jaký má hlas? Které jsou jeho oblíbené hry? Sbírá motýly?“ Místo toho se vás zeptají: „Jak je starý? Kolik má bratrů? Kolik váží? Kolik vydělává jeho otec?“ Teprve potom myslí, že ho znají.“

—  Antoine de Saint-Exupéry, kniha Malý princ

Mohou nás děti něco naučit? Antoine de Saint-Exupéry byl přesvědčený, že dospělí jsou omezeni konvencemi a stereotypy, zatím co děti si mohou dovolit být kreativní a nejsou omezené tím, co si myslí druzí (tedy, dokud to v nich dospělí nepotlačí). Děti navíc mají jasný názor na mnoho otázek, na něž často hledají odpovědi i věhlasní filozofové. A dospělí v jejich životech se od nich mají hodně co učit, jen kdyby se zastavili a poslouchali.

Děti nám mohou dát opravdu hodně. Stačí se zadívat a nechat se vtáhnout do jejich hravého světa fantazie. Odhoďte zábrany a nebojte se, že budete vypadat hloupě. Je osvobozující, když se člověk může uvolnit. Alespoň čas od času si to můžete dovolit. A nemusíte si hned na něco hrát, zkuste pro začátek zpívat či tančit.