Bajki o misiach

Autor: Aniela Cholewińska-Szkolik

Ilustrace: Marta Kurczewska

Nakladatelství: Zielona Sowa

Bajki o misiach jsou tři pěkné ilustrované knížky o různých medvědech - o hnědých i ledních, plyšových i jiných... Ale každý z nich je milý a něčím zvláštní. A každá kniha přináší úplně jiné krátké příběhy, které si vaše děti určitě zamilují! Knížky jsou výborné například pro večerní předčítání, ale také pro děti, které už zvládnou číst samy.

A jaké příběhy můžete v knihách například najít?

Ania a medvídek Milusia přijedou na léto k babičce a dědovi. Tam je i ovečka Bibi, která se narodila o loňských prázdninách právě na dědovy jmeniny, což bude za týden. Rozhodnou se tedy, že ovečce k narozeninám koupí dárek, ale sehnat dárek pro ovečku, to není jen tak. Naštěstí přišel věrný pes Burek, kterého napadlo, že krásným dárkem jsou přece květiny! Milusia nasbírala velikou kytici lučního kvítí a ovečka měla opravdu velikou radost!

Ole a jeho medvídek si společně prohlížejí knížku o Vikinzích - když v tom na ně jeden Viking z obrázku mrkne. Než oba nadějí, plují s ním na jeho lodi po moři. Když večer Ole a Viking usnou v jeskyni, kde se rozhodli přenocovat, medvídek zachrání zvláštního tvora, pod kterým praskla větev. Je to troll, který svého zachránce pozve k sobě domů a tam mu daruje zlatý zvoneček. Když se ráno Ole i medvěd vzbudí, myslí si, že to všechno byl jen sen - ale v medvědí tlapce se ukrývá právě zlatý zvonek.

Węgielek si užívá krásné letní ráno. Při houpání na borovici ale najednou uslyší tiché bečení. Našel ovečku, která spadla a zlomila si nohu. Naštěstí se mu podaří zavolat její stádo, za kterým přijde i pasáček. Díky tomu se podaří ovečku zachránit a medvídek tak získá nové přátele.

Tito je smutný, protože ho kluk Mario nechal doma, a tak se rozhodne, že si s ostatními hračkami zahraje fotbal. Jenže z hraček nikdo nemůže z různých důvodů hrát, proto nakonec hraje s pejsky a kocourem venku na dvoře. Ale ani to nedopadne tak, jak by chtěl, takže zůstane sám, a protože je opravdu hodně rozzlobený na všechny, kopne do balonu, ten vletí do domu a rozbije vázu. Mario se vrátí a najde Tita v pokoji, kde se marně snaží slepit rozbitou vázu. Naštěstí se maminka nezlobí a oba si tak po dezertu můžou venku zakopat s míčem.

Nwebe a Mwebe jsou dva malí medvídci. Mají staršího bratra, který je rád zlobí. Naštěstí se ale setkají s krásným barevným ptákem, který jim pomůže mu jeho zlomyslnosti oplatit.

Každá z knížek se dá přečíst poměrně rychle, je tenká v tvrdé vazbě a s milými obrázky. Za nás rozhodně doporučujeme!