Chvála fantazii!

Přichází kouzelný předvánoční čas, v němž většina českých rodičů děti připravuje na příchod Mikuláše, anděla a čerta a potom Ježíška. V dětech tak probouzíme jejich fantazii, která nyní může pracovat na plné obrátky. Jenže někdy je nám dospělým jejich fantazie na obtíž. To třeba když si vymýšlí. Když večer znovu a znovu přicházejí s tím, že nemůžou spát, protože v jejich pokoji je… (strašidlo, tygr, dinosaurus ap.). Když kreslí zelené sluníčko a my se to před návštěvou snažíme omluvit…

Říkáte si, že tam je třeba tu jejich fantazii trochu “utnout”? K čemu může být fantazie dobrá? Vždyť my jsme ji jako děti také nesměli dávat příliš průchod…

Vězte, že fantazie je pro člověka důležitá. Fantazie znamená kreativitu - a ta je předpokladem pro to, abychom si v životě lépe poradili s problémy a výzvami. Kreativní lidé jsou otevření novým věcem a lépe se přizpůsobují změnám. I když to někdy se svojí kreativitou a fantazií mohou mít těžké. A navíc - lidé kreativní a s fantazií bývají zpravidla šťastnější a veselejší.

Teď si možná říkáte, že to je sice hezké, ale vaše dítě moc fantazie nemá (a vy možná už vůbec žádnou). Dá se fantazie a kreativita podpořit? Určitě ano!

Ideální samozřejmě je, když má dítě vzor ve svém okolí. Rádi zpíváte? Vymýšlíte skvělé příběhy? Nebo kreslíte? Pusťte se do toho se svými dětmi. A pokud máte pocit, že nic z toho vám není blízké, začněte podobné věci zkoušet se svými dětmi. Můžete zkusit cokoliv - od společného malování, přes stavění úžasných věcí z různých stavebnic, společné vaření bez receptu až po vymýšlení společných her “na něco”. Tady je důležité říct jednu věc - často se stává, že rodiče nemají pochopení pro dětské hry a převleky. Jenže i ty patří mezi důležité součásti dětského vývoje. Děti si jednak trénují skutečné role, ale zároveň rozvíjejí právě svoji fantazii. Dopřejme jim tedy jejich zábavné hry! A nezapomeňte dětem číst. Protože každá kniha nabízí jiné dobrodružství a prožitky.

A ještě jedna věc - pokud to jde, nechte dětem volnou ruku. A časem budete překvapení, co díky svojí fantazii dokážou!