Jak děti efektivně vzdělávat doma nejen v době koronaviru

Už pár týdnů se děti vzdělávají doma za pomoci rodičů. Pro některé to přitom může být hodně náročné, protože jim mohou chybět potřebné znalosti, ale i pokud je mají, je důležité je umět dítěti předat. S náplní vyučovacích předmětů vám nepomůžeme, ale třeba se vám budou hodit naše tipy na to, jak během učení postupovat, aby bylo efektivnější.

1. Důležité je naladění - pokud se dítě učí v příjemné atmosféře, je to vždy efektivnější, než když u toho prožívá negativní emoce. Někdy je to těžké, ale věřte tomu, že čím víc budete na potomka tlačit, tím spíš učení nedopadne tak, jak byste si přáli.

2. Začněte tím, co je nejdůležitější a nejpotřebnější, detaily doladíte později. Pro zapamatování jsou zkrátka důležité klíčové myšlenky, díky nimž si potom mozek může vytvářet spojení a myšlenkové mapy.

3. Přiměřené tempo - mozek opravdu nepojme kvantum nových informací naráz. Je nutné se učit postupně, hezky krok za krokem, ideálně s návazností. Dávkujte rozumně - např. ne víc než 10 slovíček naráz (mozek je prý schopen průměrně pojmout naráz 9 nových slovíček).

4. Zařaďte pauzy - mozek potřebuje přestávky, aby mohl uložit nové informace. Pokud tedy budete nutit dítě ležet v učení dlouho v kuse (a ještě třeba střídat učivo), bude učení neefektivní.

5. Opakování je opravdu matka moudrosti - i když to vypadá, že dítě už nové učivo umí, ještě nemáte vyhráno. Bez opakování totiž znalosti zůstanou v krátkodobé paměti. Pro opravdové naučení je ale potřeba ta dlouhodobá. Proto je dobré si každý den zopakovat to, co se dítě naučilo dříve. (Je lepší si učivo každý den přečíst bez toho, abyste trvali na tom, že to dítě musí umět perfektně, než ho to donutit naučit se "naráz" a jednorázově)

6. Zapojte smysly - pro dítě je důležité zapojit víc smyslů - je dobré učivo slyšet, povídat si o něm, vidět obrázky, popisky, sám si je nakreslit či vytvořit ap.

7. Dobrá kondice - pro mozek je důležité nejen učení, ale také pohyb celého těla a vyvážená strava. Dopřejte proto dětem každý den chvíli pro sport či přirozený pohyb a nezapomínejte na to, aby dobře jedly a dostatečně pily. Díky tomu bude jejich mozek opravdu ve formě!