Jak podpořit mozek, aby líp pracoval?

Pro učení (nejen) cizího jazyka je dobré znát pár principů, které vám pomohou nejen se nové věci naučit, ale také je v paměti uchovat.

1. VÍCE INFORMACÍ = SNADNĚJŠÍ VYBAVENÍ - jde o to, že čím víc informací do mozku vložíme, tím více asociací se může vytvořit a je tak mnohem jednodušší si zapamatované vybavit. Proto je užitečné se zajímat o svět kolem sebe a získávat nové informace, které nám "rozšíří obzory".

2. OPAKOVÁNÍ JE MATKA MOUDROSTI - zkrátka a jednoduše - abyste si mohli informace zapamatovat dlouhodobě, je nutné je průběžně opakovat. Stačí si informace každý den přečíst nebo si o nich povídat.

3. CHYBY JSOU DOBŘE - pamatujte, že chyby představují cestu k úspěchu - není na nich tedy nic špatného! Je ale důležité se z chyb poučit.

4. VYTRVALOST = ZÁKLAD ÚSPĚCHU - vytrvalost je důležitá součást učení. Veďte děti k tomu, že stojí za to se snažit stále znovu. Důležitá je však zpětná vazba a podporování toho, aby se dítě chyb nezaleklo, ale poučilo se z nich (viz předchozí bod).

5. TVOŘIVOST A PRUŽNÉ MYŠLENÍ - důležitá je představivost - ta totiž učení významně usnadňuje. Díky ní totiž děti budou schopny vytvářet asociace a nové myšlenkové vzorce. Na rozvoj představivosti je výborné čtení knih a vymýšlení vlastních příběhů - to se dá trénovat už odmalička!

6. MYŠLENKOVÉ MAPY - když na papír napíšete např. slovo zvíře a potom se snažíte vymyslet cokoliv, co vás pod tím pojmem napadne, vytváříte tak myšlenkové mapy. S dětmi je můžete pojmout jako hru - vymýšlejte a povídeje si o tom, na co jste přišli!

Už víte, jak na to? Tak držíme palce...