Proč dětem kupovat knížky ze série DK Reader?

Pokud se zajímáte o dětské knížky v angličtině, jistě jste zaregistrovali některé ze série DK Reader (nakladatelství Dorling Kindersley). A možná se ptáte, proč vlastně dětem takové knížky kupovat? Třeba pochybujete o tom, že knížky v angličtině má smysl menším dětem pořizovat - vždyť umí sotva pár slovíček.

Svým způsobem chápu vaše váhání - přece nebudete utrácet peníze za něco, co nepřinese žádný užitek. Ale ručím vám za to, že opak je pravdou. Osobně jsem totiž prošla a pročetla několik knížek z této série.

Že nevíte, co to DK Reader je? Pojďme si jej tedy nejdřív představit.

DK Reader je série knížek, které jsou určeny dětem a rozděleny do čtyř úrovní podle náročnosti - a to od dětí, které anglicky teprve začínají číst, až po ty, co už čtou naprosto samostatně. Knihy jsou vytvořeny ve spolupráci s pedagogy a dalšími odborníky, takže jsou naprosto přizpůsobeny tomu, co dítě na dané úrovni zvládne.

První stupeň DK Reader je určený pro děti, které se teprve učí číst. Obsahuje krátké jednoduché věty a velká písmena, málo textu a velké obrázky.

Druhý stupeň a třetí stupeň obsahují delší věty, rozšiřující se slovní zásobu, více textu.

Čtvrtý stupeň je určen pokročilým čtenářům, kteří již zvládnou souvislý text - knihy obsahují více textu, souvětí a menší obrázky.

Na konci děti najdou kvíz a slovníček pojmů; rodiče pak návod, jak s knihou pracovat.

Co se témat týče, rozpětí je široké a troufám si říct, že si vybere každý - od zvířat v džungli, netopýrů, fotbalistů či rytířů až po oblíbené LEGO hrdiny (LEGO Friends, LEGO City, Nexo Knights a další) a hrdiny z filmů Star Wars.

Jak už jsem psala - některé knížky jsem pročetla osobně a moc mě bavily - a musím říct, že i knížka o netopýrech překvapila a byla super (říkala jsem si, jak můžou začátečníci číst o netopýrech - a světe div se, autor opravdu zvládl knížku připravit srozumitelně a poutavě). Líbí se mi obzvlášť ty z první úrovně, protože jsou opravdu jednoduše udělané - ale i přesto budou děti motivovat si tu a tam něco najít ve slovníku. Za mě jsou tyto knížky ideální - ať už pro první pokusy o čtení doma, tak i pro zpestření výuky angličtiny ve škole.