Hlavně s humorem

Uvědomili jste si někdy, že jako děti jsme se smáli mnohem víc? Alespoň většinou to tak je - čím je člověk starší, tím je vážnější. Přitom je tolik uvolňující se upřímně a od srdce zasmát! Vzpomínáte si, jaké to bylo? Nebo si vybavte, jaké to je, když naši nejmenší dostanou záchvat smíchu! Když se smějou a nemůžou přestat. A když jich je víc, rozesmívají se navzájem. A vám to nedá... musíte se smát taky.

Ne bez důvodu děti milují knížky, u kterých se mohou zasmát. Ty menší jen z potřeby se smát, ty starší také proto, že mohou na chvíli zapomenout na školní povinnosti a dětské bolístky nebo trápení. Díky tomu najdete na prvních místech nejoblíbenějších dětských knih např. Deník malého poseroutky. No vážně - zkusili jste si někdy aspoň kousek přečíst? Pokud ne, potom vřele doporučuji.

A jestli se v dětských knížkách úplně neorientujete, ale chtěli byste dětem koupit právě některou z těch, které je především dobře pobaví, mám pro vás pár tipů. Většinu z nich u nás koupíte ve vícero jazycích.

DENÍK MALÉHO POSEROUTKY (Diary of a wimpy kid, Gregs Tagebuch, Dziennik cwaniaczka ap.)

Série knih, které jsou psané deníkovou formou, takže zaujmou i děti, které toho moc nepřečtou. Když k tomu připočítáte opravdu skvělý smysl pro humor a problémy obyčejného kluka, je jasné, proč je Poseroutka vedle Harryho Pottera nejoblíbenějším hrdinou dětí ve školním věku.

GANGSTA GRANNY (Gangsta-Oma, Babcia Rabuś, Mamie Gangster ap.)

Autor knihy David Walliams je kritiky označován za nového Roalda Dahla. Jeho knihy jsou plné humoru a vtipných situací, proto jsou tolik oblíbené. Babička drsňačka je jeho první knihou a vypráví o klukovi, který jen nerad jede ke své babičce, protože je přece tak stará, má silné brýle, smrdí po zelí a prdí. Jenže z téhle babičky se vyklube lupička korunovačních klenotů...

MASHA AND THE BEAR (prostě Máša)

Kdo už měl s Mášou co dočinění, jistě uzná, že tahle holka je prostě živel. A děti ji milují. Proč? Protože se s ní smějí od začátku až do konce. A je úplně jedno, jestli se na ni dívají, nebo o ní čtou.

ASTERIX

Asterix, který je po vypití kouzelného lektvaru neskutečně silný, a Obelix, který se v něm jako miminko přímo vykoupal, jsou oblíbené po celém světě. Komixový formát bude bavit i ty, kteří toho moc nepřečtou.

LE PETIT NICOLAS (Mikulášovy patálie)

Mikulášovy patálie jsou klasikou, kterou milovalo už několik generací dětí. Malý Mikuláš dokáže vymyslet opravdové lumpárny - a díky tomu se jeho příběhy dočkaly také pokračování.

CZYTAMY BEZ MAMY - BRACISZEK? Tylko nie to!

Tak u této knížečky jsme se doma fakt hodně pobavili. Je psaná z pohledu holčičky, které se narodí bratříček. Knížka je tenoučká, ale opravdu neskutečně vtipná. Navíc v sérii Czytamy bez mamy najdete víc takových knížeček.

KOSZMARNY KAROLEK

Styl je podobný Poseroutkovi. I s Karolkem se zaručeně pobavíte! Tedy, vaše děti se zaručeně pobaví... (ale když se večer tajně začtete, určitě se taky zasmějete)

LESZEK PESZEK

Ani s tímhle klukem se nebudete nudit. Série knížek, které nejsou psané formou deníku jako Poseroutka nebo Karolek, ale možná o to vtipnější jsou situace, které popisují. Do děje navíc vtáhnou pasáže, ve kterých se autor obrací přímo na čtenáře. Co myslíte, jak to dopadne, když se Leszkovi nedopatřením podaří nabarvit maminčinu bílou kočku? Kniha je vůbec plná humorných situací a dialogů. Doporučuji!

Další tipy jsou:

Dziennik Tośki Marzec

Fantastyczny świat Tomka Łebskiego

EL ABUELO QUE SALTO POR LA VENTANA Y SE LARGO ( Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand)

Die Vulkanos

 

Přeji příjemnou zábavu při čtení!