Náš malý žebříček strašidel...

Milé děti, už vás někdy napadlo, které strašidlo je asi nestrašidelnější? No, není úplně jednoduché to určit (hlavně – každý na to můžeme mít trochu jiný názor), ale přesto jsme se o to pokusili. Tady jsou naše výsledky:

1. Bazilišek.

Ten na nás působí opravdu hrozivým dojmem – má totiž smrtící pohled. Ale věděli jste, že poprvé byl zmíněn už v antickém Řecku? A že k nám se dostal pravděpodobně z Německa? A tušíte, jaký význam mělo jeho jméno? Malý král, nebo také králíček. No, když tak nad tím přemýšlím, tak to už tak hrozivě nezní…

 

2. Bludička.

Bludičky jsou velice podlé – tváří se přátelsky, ale přitom zavádějí lidi do bažin. Ale věděli jste, že když je hezky poprosíte a něco jim slíbíte, můžou vám ukázat poklad? No, nevím jak vy, ale já bych jim asi stejně radši nevěřila…

 

3. Čert.

Jak jistě víte, čert má rohy, kopyto a ocas. Nám je sympatické, že většinou vlastně dělá dobrou věc – bere do pekla hříšníky. A díky pohádkám, jako je např. Princezna ze mlejna, vlastně zase tak hrozivě nepůsobí.

 

4. Drak.

Draci se podobají hadům a ještěrům a znají je lidé po celém světě, což vysvětluje, proč jich je tolik druhů. Liší se především počtem hlav – třeba v Číně mají draky pouze s jednou hlavou, zato v starověkém Řecku byli draci stohlaví! Momentálně frčí filmy Jak vycvičit draka, my jsme si zamilovali i hodného draka z knihy Look out, it´s a dragon!

 

5. Vodník/Hastrman.

Vodník je vodní démon, který žije v řekách, potocích, rybnících i jezerech. Původně byl zlý a do vody stahoval lidi, aby jejich duše chytil do hrníčků. Ale jestli jste četli knihu Bubáci a hastrmani, tak asi víte, že vodníci můžou být i prima kluci.

 

6. Ježibaba/baba Jaga.

Tahle stařena už napáchala hodně škody – vždyť si třeba vzpomeňte na všechno, co vyvedla v Mrazíkovi! Ale věděli jste, že létá v hmoždíři? Nás pobavila ta, co jezdí na skateboardu v knížce Baba Jaga na deskorolce.

 

7. Trpaslík.

Pod slovem trpaslík se může skrýt množství nejrůznějších tvorů – elfové, goblini, skřítci, ale i permoníci či polští a lužičtí ludkové. A víte, co původně znamenalo slovo trpaslík? „tvor tři pěsti vysoký“ - tři pěsti je přitom přibližně 30 centimetrů. Podle některých jsou to ale tři pídě (proto pidimužík) – a to je asi 60 centimetrů. Proti tomu jsou trpaslíci ze Sněhurky spíš obři...

 

8. Nibbles.

Že ho ještě neznáte? Nibbles je příšerka, která je podle nás opravdu podlá. Prokousává si totiž cestu pohádkami. No uznejte, že jde o opravdový postrach knihovny!

 

9. Modré strašidlo/Blue Monster.

Modré strašidlo je taky pěkná příšerka – bere si totiž všechno, co se mu líbí – a pořád není spokojené.

 

10. Creakers.

Slyšeli jste někdy v noci skřípání? A napadlo vás, že ho může vydávat někdo, kdo se ukrývá pod postelí? A co teprve když tyhle příšerky unesou všechny dospělé? Zkrátka – pozor na ně!