Tipy blogerky Lucie

Lucie pracovala deset let jako novinářka, potom se jí narodil syn a ona změnila žánr čtených knih na dětské. A také založila Knihy dětem.cz. O co jde? O blog, na kterém zveřejňuje recenze dětských knih. Protože je přesvědčená, že na výběru knih pro děti záleží. Mně se její blog moc líbí - a proto jsem se rozhodla vám nabídnout tipy na knihy, jejichž recenze si můžete přečíst právě tady. To abyste si byli jistí, že knížky stojí za to.
 
Na blogu najdete knihy, které my nabízíme v originále (a Lucie je četla v češtině), ale také ty, které sehnala v původním znění. My je samozřejmě nabízíme v cizích jazycích. Co tedy Lucie doporučuje?

Rok w przedszkolu je jedním z pěti dílů polské série Rok w... U nás je nejoblíbenější Rok w lesie - v loňském roce se stala nejprodávanější knihou u nás, díky tomu, že je kniha prakticky bez textu, kupovali ji i lidé, kteří polsky vůbec neumí. Obě výše zmíněné knihy byly přeloženy do češtiny, na podzim vyjde třetí. Na blogu knihu najdete v článku s názvem Rok ve školce. Hledací leporelo pro všechny školkáčky!
 
Proszę mnie przytulićje další z knih oblíbené ilustrátorky Emilie Dziubak (mimo jiné také autorky již zmíněné Rok w lesie), text napsal oceňovaný Przemyslaw Wechterowicz, jehož knihy již pravidelně vycházejí v různých jazycích. Milá kniha o medvědím tátovi a jeho synovi, kteří se rozhodnou všechny obejmout - včetně myslivce, vyšla už ve čtrnácti jazycích. My ji nabízíme v originále. A že je skvělá, o tom se přesvědčte v LISTUJEME: Obejmi mě, prosím
 
Animalium je kniha, která se stala doslova fenoménem v mnoha zemích - a netrpělivě na její vydání čekali i čeští čtenáři. Patří mezi unikáty mezi dětskou literaturou. A troufám si říct, že okouzlí i nejednoho dospělého. Jestli jste na pochybách, přečtěte si Animalium. Račte vstoupit do muzea!
 
Puffin Peter, Liese frisst ALLES!, UNA CASA A LA MEDIDA. Co mají společného? Jejich autorem je skvělý Petr Horáček. Ani já jsem neodolala a Papuchalka Petra jsem koupila dětem. A musím říct, že knížka je nádherná - i když pro naše holky už trochu jednoduchá (jednak už jsou zvyklé číst obsáhlejší příběhy). Na blogu si můžete přečíst sice rok starý, ale určitě zajímavý rozhovor právě s autorem Petrem Horáčkem v článku Petr Horáček: Moje první česká knížka vyjde v Pinwheels.
Ostatně, o mlsné koze si na blogu počtete také v The Greedy Goat. Horáčkova Nenažraná koza je tady!
 
Lucie má svůj blog plný krásných knížek - zpravidla v češtině. Záleží jen na vás, jaký jazyk si  vyberete, ale myslím, že pro inspiraci je její blog tím pravým místem... Přejeme vám šťastnou ruku při výběru!